I regatta med jaktstart starter båtene på ulike tidspunkt. Den langsomste båten starter først. Deretter starter båtene èn etter èn, slik at de raske må ta opp jakten på de langsommere. Første båt i mål vinner. Hvis flere båter seiler helt opp til sin rating, så vil de komme i mål samtidig.

Starttidspunktet for den enkelte båt beregnes av arrangøren og oppgis som en respitt, dvs. hvor lenge båtene skal starte etter båten som starter først. Seilingsbestemmelsene må beskrive hvordan båtene skal få informasjon om når de skal starte. 

Beregne respitten
Respitten beregnes 
greit i et regneark (Excel) basert på båtenes rating og løpets lengde, slik det er vist i eksemplet nedenfor. Last ned regnearket og ta det i bruk ved å fylle inn egne data  i de gule feltene: Jaktstart_F0.xlsx

Jaktstart c

  1. Arrangøren må bestemme og legge inn Løpets lengde målt i nautiske mil. Løpets lengde er en viktig størrelse i beregningene.
  2. I kolonnen Rating (TOT), legges ratingtallet inn for den enkelte båt, slik tallet står i  målebrevet.  
  3. I kolonnen Båtfart (s/nm) vises forventet båtfart målt i sekunder per nautisk mil basert på ratingtallet. (Beregnes slik: Båtfart (s/nm) = 600/Rating (TOT))
  4. Beregnet seiltid (s) for løpet fremkommer slik: Båtfart (s/nm)  x  Løpets lengde i nautiske mil. Beregnet seiltid er den tiden en båt trenger for å seile løpet, hvis den seiler opp til sin rating. Den blir vist i sekunder. 
  5. Respitt for en bestemt båt er differansen mellom beregnet seiltid for den aktuelle båten og beregnet seiltid for båten som skal starte først.
  6. Det er hensiktsmessig at respitten konverteres til timer, minutter og sekunder (t:m:s). Se kolonnen lengst til høgre.

I eksemplet er Pricilla båten med lengst seiltid og dermed den som skal starte først. Hvis Pricilla for eksempel skal starte kl. 18:00:00, så skal Anitra starte 18:19:59 og MoMo 18:24:13 osv. 

Orientering til seilerne
Respitten kan beregnes så snart påmeldingen er avsluttet og klar. Startlisten med starttidspunktene kan da formidles elektronisk til deltakerne slik seilingsbestemmelsene beskriver. Det blir alltid enklest å oppfatte starttidspunktene dersom første båt ut skal starte på et heltime-klokkeslett.  

Startlisten kan se slik ut:

Startlisten

Er foreningen og seilerne lite kjent med jaktstart, bør det gis utfyllende orientering på skippermøte og gjennom seilingsbestemmelsene. Som regel går det greit om båtene selv har ansvaret for å starte på rett tidspunkt. Men det beste er å benytte banemannskap.   

Bedret nøyaktighet
Respittberegningen gitt ovenfor, er temmelig nøyaktig hvis vinden er rundt 6m/s. Avviker vindstyrken fra dette, synker nøyaktigheten. "Rettferdigheten" ved jaktstart kan klart forbedres ved at det benyttes trippeltall-rating i stedet for singeltall. Sett inn relevant tall for svak vind (3-4 m/s), middels vind (4-7m/s) eller sterk vind (7-10 m/s)  i kolonnen for Rating (TOT), etter hviken vind som forventes. Vindstyrken i m/s må bestemmes av arrangøren basert på værmelding. Respittene må beregnes og starttidspunktene offentliggjøres tidsnok til at båtene får forberedt seg.  

Det er ikke noe i veien for å benytte ratingtall for Pølsebane eller Motvind/Medvind i stedet for Distanseseilas, hvis en av disse banegeometrien passer bedre. 

Vindfaktor
Det har vært mye brukt å justere båtenes singeltall-rating med en faktor som avhenger av vindstyrken. På denne måten blir beregnet seiltid mer realistisk. Men metoden tar ikke noe hensyn til hvordan farten varierer med vindstyrken for den enkelte båt, Samme faktor brukes for alle båter. Dermed blir forbedringen i resultatberegningen så som så. Bruk av trippeltall vil være en bedre metode. 

Båtfarten varierer generelt med vindstyrken i samsvar med tabellen nedenfor. Faktorene gitt her, bygger på et gjennomsnitt for hele NOR Rating flåten (2024). Tabellen benyttes ved å multiplisere båtenes singeltall-rating ToT med faktoren for aktuell vindstyrke. Bruk faktoren som gjelder banegeometri-ratingen som er valgt (Distanseseilas, Pøsebane....).  Metoden kan brukes dersom trippeltall ikke anvendes.

Vindkorreksjonstabell3

Regnearket, som kan hentes her: Jaktstart_Vindkorreksjon3.xlsx  , er tilrettelagt for bruk med vind-korreksjonsfaktor.

Flere løp
For å motvirke at raske og langsomme båter kommer til å seile under ulike vindforhold, fordi vindstyrken endrer seg under regattaen, kan flåten deles inn i klasser, der raske båter seiler et lengre løp. Dette vil redusere "ventetiden" ved start for raske båter og båtene vil i større grad seile i samme tidsrom.

I eksemplet nedenfor er båtene delt i to klasser etter ratingtall. De langsomme båtene skal seile et løp på 14,7nm, mens de raske skal seile 18,3nm. I dette tilfellet blir det en av de raske båtene som får lengst seiltid og dermed skal starte først. 

Jaktstart Klassedelt med liten vindfaktortabell

 Last ned regnearket og ta det i bruk ved å fylle inn egne data i de gule feltene: Jaktstart_Klassedelt_m_vindfaktor3.xlsx . Del båtene inn i klasser basert på ratingtall eller andre kriterier. Legg inn løpslengden for de ulike banene. Sjekk at riktig løpslengde for hver enkelt båt ligger inne i formelen for Beregnet seiltid (s) i kolonne G. Benytt gjerne trippeltall basert på værmeldingen. I så fall settes vindfaktor til 1,oo . Brukes singeltall-rating, kan vindfaktor fra tabellen legges inn. 

 

SGP   

(Oppdatert 5.9.2024)