Medlemslandene har sendt inn 32 forslag til endring av regler ("submissions") i anledning det årlige møtet i ORC (Offshore Racing Congress) som holdes 1-5 november. NOR Rating benytter ORCs system for resultatberegninger, slik at endringer her kan få direkte følger for seiling i en NOR Rating regatta. Se: Kappseiling under NOR Rating. Noen forslag er mer dyptgående enn andre.  

Asymmetriske seil
Over de siste 20 årene har det vært en gradvis utvikling av asymmetriske spinnakere og flygende forseil. Disse seilene har blitt mer effektive og kan benyttes over et bredere spekter av vindforhold enn før. Det reises nå spørsmål om ratingen fortsatt beregnes riktig. Det henstilles til ORC å foreta en ny gjennomgang slik at det fortsatt blir en rettferdig beregning av ratingen for båter med tradisjonelle, symmetriske spinnakere sammenlignet med båter med asymmetriske spinnakere og flygende forseil.  ("Gennaker", "Code seil" ol.).

Ikke-manuell kraft
Et annet utviklingstrekk er innføring av elektriske hjelpemidler for fysisk trimming av seil. Blant annet kan trimliner på avanserte båter styres med trykk-knapper slik at mannskapet ikke behøver å flytte seg. Dette har særlig betydning for lette båter med stort seilareal. Ratingen skal, i henhold til reglene, ta hensyn til "ikke-manuell kraft", men her blir det lett gråsoner. Spesielt trekkes fram elektriske vinsjhåndtak som mange benytter uten å registrere disse som elektiske vinsjer. ORC blir bedt om å lage klare regler.

Klubbåt versus Regattabåt
Forskjellen mellom Klubbåt og Regattabåt har kommet i fokus. Klubbåter (Cruiser/Racer) får etter gjeldende regler en litt lavere rating enn regattabåter (Performance). Båtmåler må forholde seg til en omfattende beskrivelse av minstekrav, for å kunne godkjenne en båt som klubbåt. Her blir det lett en utglidning og varierende praksis. Det ønskes klargjøringer. Spesielt blir det reist spørsmål om hvor vidt bysse/pantry kan dele rom med soveareal/køyplasser, om vaskebenk/vaskekum må være permanent installert og tilkoplet ferskvann, og om hvor stor sitteplass det skal være i cockpit. Det kan bli aktuelt at måler skal dokumentere avgjørelsen klubbåt/regattabåt med foto. 

Rull for forseil
ORC har en regel som gir et lite fratrekk i ratingen for båter med rulleforseil. Men dette forutsetter at båten bare har ett forseil og at dette er en 110% genoa eller større. Det foreslås nå at fratrekk for rull skal gjelde uansett størrelsen på forseilene som rulles. NOR Rating har hittil praktisert å ikke gi noe fratrekk for forseilsrull. (Se NOR Rating Regler.) 

Redningsflåte
Båtenes deplasement og stabilitet beregnes uten redningsflåte ombord. Dette medfører at båter som ofte kappseiler, installerer eller fjerner flåten mellom regattaer, alt etter hva arragøren krever. Det foreslås nå at flåte skal regnes som fastmontert utstyr og dermed tas med under målingen og noteres i målebrevet. Båtene som utrustes for OSR sikkerhetskategori 3 (med flåte), vil dermed ha flåte permanent montert. 

Mastejekk
Det foreslås at båter utstyrt med mastejekk, som brukes til å stramme opp riggen, får dette registrert i målebrevet med tilhørende påvirkning av ratingen.  Hittil har eier kunnet unngå dette ved å erklære at jekken ikke brukes under seilas. Men dette er vanskelig å kontrollere. 

Weather Routing Scoring
Det nye verktøyet for resultatberegning, Weather Routing Scoring, har nå blitt tatt i bruk for enkelte lengre distanseseilaser. Verktøyet gir svært presis resultatberegning ved at det baserer den enkelte båts forventet båtfart på værmeldingen for posisjonene langs løpet som skal seiles. Men erfaringen viser at det er behov for klare regler for hvordan situasjonen skal håndteres i de tilfellene der været ikke slår til slik det var predikert. Forøvrig etterlyses en tilstrekkelig enkel bruksanvisning for verktøyet, blant annet med råd om hvilken værmeldingstjeneste eller meteorologisk vindmodell som skal benyttes.   

Rating for 2m/s vind
I 2023 ble ratingberegningene som tidligere omfattet 3m/s - 10m/s vind, utvidet til 12m/s vind. I år foreslås at ratingberegningene utvides ytterligere til også å inkludere 2m/s vind. 

Nytt skrogmål for ORC Club
Standardmetoden for måling av deplasement er å måle fribordshøyden, dvs. avstanden fra relingen ned til vannflaten, ved to veldefinerte posisjoner, en nær baugen og en i nærheten av akterenden av båten. Dette er krevende operasjoner som må utføres av autorisert måler. Ved utarbeiding av Club målebrev blir derfor full fribordsmåling gjerne omgått og deplasementet bestemmes på en annen måte, slik som ved å kopiere fra lignende båt, veiing ved kranløft eller annet. (Slik også for NOR Rating målebrev. Se NOR Rating Regler.) Men om fribordsmåling utelates, så gjenstår å bestemme båtes riktige flytestilling i lateralplanet. Dette krever uforholdsmessig mye arbeid. Det foreslås nå at flytestillingen skal kunne baseres på å måle høyden over vannflaten fra akterendens ytteste punkt. En slik opsjon vil kunne forenkle arbeidet med  Club målebrev.

Måling av toppen av seil. Måling av sjekkstag
Det ønskes en justering i beskrivelsen av hvordan toppen av storseilet og eventuelt forseilet skal måles (MHB og HHB). Videre savnes en skjelning mellom lensetakler og sjekkstag når ratingen skal beregnes for båter som har slikt utstyr. 

Klassedeling for Doublehanded
Klassedeling er et tilbakevendende tema. For Doublehanded VM og kontinentale mesterskap, vil det bli diskutert om det fortsatt skal overlates til arrangøren å sette opp klasser, eller om en fastsatt klassedeling skal innføres slik det gjøres for båter med Fullt mannskap. I så fall vil det være relevant å dele inn basert på APH og ikke CDL-tall. For en videre inndeling vil det være aktuelt med herreklasse, dameklasse og blandet klasse, premiert av arrangøren. Denne inndeling gjør deltakelse mer attraktivt for jenter og blandet mannskap. Det var god kvinnedeltakelse ved årets Doublehanded VM i Oslo.    

En fullstendig og "offisiell" fremstilling av årets submissions er lagt ut på ORC's hjemmeside her:  ORC AGM 2024 Submissions 

SGP