Spristake.JPG
Stake som sprir et forseil, skal være registrert med WPL eller SPL. 

Artikkelen er oppdatert i januar, 2024. 

Ved turseiling er en spristake ofte kjekk å ha. Når vinden kommer beint bakfra, så klapper forseilet sammen i vindskyggen fra storseilet. Da er det enkelt og effektivt å skyve skjøtehjørnet ut mot lo med en stake som passer for formålet. Det er ikke alltid situasjonen innbyr til å heise den store spinnakeren.

Også i regatta kan en spristake ha sin plass. De fleste regattaseilerne har ett stk. spinnaker som skal dekke alle forhold. Den har sin øvre grense mht. vindstyrke, enten fordi det er fare for at den revner, eller fordi den blir uregjerlig. Blir det broach eller snurr rundt forstaget, så tapes tid og båtlengder raskt. I denne situasjonen kan det lønne seg å seile med spridd forseil. Det er operasjonelt sikrere og er faktisk ganske effektivt i sterk vind på platt lens. Særlig gjelder det deplasement-båter som har nådd «skrogfarten».

Spristaken festes i beslag på forkant av masten og går ut til forseilets skjøtehjørne. Belastningen på en spristake er mindre enn på en spinnakerbom, så spristaker dimensjoneres gjerne ett nummer lettere. Men er der allerede en spinnakerbom ombord, så er det ingenting i veien for å bruke denne som spristake.

Merk at spristake kan brukes på alle slags forseil, også de som settes flygende. Dette er ikke tillatt i SRS – Svensk respittregel. Men altså tillatt i ORC og dermed i NOR Rating.

Tommelfingerregelen for lengden av en spristake er at den skal være like lang som fotliket til forseilet som skal spris. Ettersom det ved turseiling kan være aktuelt å spri både en genoa og en fokk, så bruker noen en spristake som kan tilpasses i lengden. Dette gjør den også mer håndterbar å ha ombord.

Dataprogrammet ORC-VPP, som beregner ratingen, er i stand til å beregne effekten av å spri et forseil. Det gis ikke tillegg i ratingen pga. muligheten til å føre spridd forseil dersom båten er utstyrt med en spinnaker. Båten forventes jo å seile for spinnaker i medvind, det er teoretisk raskest.  

Er båten derimot målt uten at noen spinnaker er registrert, så blir situasjonen litt annerledes. Forseil som spris til lo kan da bidra til øket gjennomsnittsfart. Påslaget på ratingen blir likevel lite i de fleste tilfellene.

Hovedregelen er at hvis båten har en stake ombord og denne brukes til å spri forseil, så skal den være registrert med WPL. Men har båten ombord en spinnakerbom som er registrert med SPL, så kan denne brukes som spristake uten at den registreres som WPL. I dette tilfellet kan båten ha ombord en ekstra spristake som da må registreres med WPL.  

Den vanlige bruken av spristake er som beskevet over, å skyve forseilets skjøtehjørne opp mot lo når det seiles på lens. Men en kortere spristake kan gjerne brukes til å skyve skjøtehjørnet ut mot le når det seiles slør. 

SGP